• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

XF 1.5 Need some help getting started

T Money

Active member
#1
Hi all,

Newbie here and need some help.

I just purchased Xenforo 1.5 version. I followed instructions from Brogan and successfully downloaded XAMPP (Windows 8). After installing XAMPP, I started MySQL just fine, but Apache is not starting for some reason. I click it but it gives me the error, and I cannot get into the "Admin". I'd appreciate some help please.

3:25:41 PM [main] Initializing Control Panel
3:25:41 PM [main] Windows Version: Windows 8 Enterprise 64-bit
3:25:41 PM [main] XAMPP Version: 5.6.11
3:25:41 PM [main] Control Panel Version: 3.2.1 [ Compiled: May 7th 2013 ]
3:25:41 PM [main] You are not running with administrator rights! This will work for
3:25:41 PM [main] most application stuff but whenever you do something with services
3:25:41 PM [main] there will be a security dialogue or things will break! So think
3:25:41 PM [main] about running this application with administrator rights!
3:25:41 PM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
3:25:41 PM [main] Checking for prerequisites
3:26:39 PM [main] All prerequisites found
3:26:39 PM [main] Initializing Modules
3:26:39 PM [Apache] Problem detected!
3:26:39 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 5536!
3:26:39 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
3:26:39 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
3:26:39 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
3:26:39 PM [Apache] Problem detected!
3:26:39 PM [Apache] Port 443 in use by "Unable to open process" with PID 5536!
3:26:39 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
3:26:39 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
3:26:39 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
3:26:39 PM [main] Starting Check-Timer
3:26:39 PM [main] Control Panel Ready
3:30:06 PM [Apache] Problem detected!
3:30:06 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 5536!
3:30:06 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
3:30:06 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
3:30:06 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
3:30:06 PM [Apache] Problem detected!
3:30:06 PM [Apache] Port 443 in use by "Unable to open process" with PID 5536!
3:30:06 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
3:30:06 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
3:30:06 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
3:30:06 PM [Apache] Attempting to start Apache app...
3:30:07 PM [Apache] Status change detected: running
3:30:07 PM [Apache] Status change detected: stopped
3:30:07 PM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
3:30:07 PM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
3:30:07 PM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
3:30:07 PM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
3:30:07 PM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
3:30:07 PM [Apache] If you need more help, copy and post this
3:30:07 PM [Apache] entire log window on the forums
3:30:15 PM [mysql] Attempting to start MySQL app...
3:30:15 PM [mysql] Status change detected: running
3:30:21 PM [Apache] Problem detected!
3:30:21 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 5536!
3:30:21 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
3:30:21 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
3:30:21 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
3:30:21 PM [Apache] Problem detected!
3:30:21 PM [Apache] Port 443 in use by "Unable to open process" with PID 5536!
3:30:21 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
3:30:21 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
3:30:21 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
3:30:21 PM [Apache] Attempting to start Apache app...
3:30:21 PM [Apache] Status change detected: running
3:30:22 PM [Apache] Status change detected: stopped
3:30:22 PM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
3:30:22 PM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
3:30:22 PM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
3:30:22 PM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
3:30:22 PM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
3:30:22 PM [Apache] If you need more help, copy and post this
3:30:22 PM [Apache] entire log window on the forums

upload_2015-8-22_15-42-16.png
 

T Money

Active member
#3
Thanks but how do I do that?
Confusing thing is this same thing happened at my office internet on one desktop PC and my home internet on completely different laptop PC.
 

T Money

Active member
#4
Have a new problem.
After doing my own research, I found out that I just had to open the XAMPP as an administrator and I was able to start Apache and MySQL in the control panel.

This is what the log says now:

upload_2015-8-22_20-1-16.png
7:54:21 PM [main] Initializing Control Panel
7:54:21 PM [main] Windows Version: Windows 8 Enterprise 64-bit
7:54:21 PM [main] XAMPP Version: 5.6.11
7:54:21 PM [main] Control Panel Version: 3.2.1 [ Compiled: May 7th 2013 ]
7:54:21 PM [main] Running with Administrator rights - good!
7:54:21 PM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
7:54:21 PM [main] Checking for prerequisites
7:54:21 PM [main] All prerequisites found
7:54:21 PM [main] Initializing Modules
7:54:21 PM [mysql] XAMPP MySQL is already running on port 3306
7:54:21 PM [main] Starting Check-Timer
7:54:21 PM [main] Control Panel Ready
7:56:02 PM [Apache] Attempting to stop Apache (PID: 1596)
7:56:02 PM [Apache] Attempting to stop Apache (PID: 4424)
7:56:03 PM [Apache] Status change detected: stopped
7:56:04 PM [Apache] Attempting to start Apache app...
7:56:04 PM [Apache] Status change detected: running
7:56:14 PM [Apache] Attempting to stop Apache (PID: 6108)
7:56:14 PM [Apache] Attempting to stop Apache (PID: 3048)
7:56:14 PM [Apache] Status change detected: stopped
7:56:15 PM [Apache] Attempting to start Apache app...
7:56:15 PM [Apache] Status change detected: running
7:57:11 PM [Apache] Attempting to stop Apache (PID: 2700)
7:57:11 PM [Apache] Attempting to stop Apache (PID: 4540)
7:57:12 PM [Apache] Status change detected: stopped
7:57:13 PM [Apache] Attempting to start Apache app...
7:57:13 PM [Apache] Status change detected: running




However, when I click on Admin button on Apache, this is what I get:

upload_2015-8-22_19-58-5.png

I tried typing "localhost" in browser but same thing. I don't see "Security" tab anywhere to set up the password. Am I missing something?
 

T Money

Active member
#8
I tried typing in user in the 1st box, then password on the 4th box
What next? I clicked each of the blank boxes but the page refreshes and everything goes back to blank.
 

Brogan

XenForo moderator
Staff member
#9
I would recommend reinstalling, using a different XAMPP version, or, as previously stated, seeking support on the XAMPP forum.

It should be fairly straightforward installing XAMPP but there may be issues related to your OS, installed software, etc. so the best place to seek support is from the company which produces it.
 

T Money

Active member
#10
Brogan,
You are awesome, I got this XAMPP to work.
I uninstalled and reinstalled a different XAMPP version as you suggested, this time one I found on CNET. And everything went smoothly. Now I got it installed and will be working on my forum. Thanks for your help though I suspect I'll have more questions to come.
 

T Money

Active member
#11
After installing successfully, I have read the tips in getting started. But I now realize this may be too much for me to handle, and need help beyond just forum/support tickets.
Are there anyone here who I can hire? I would like some help creating the forum and learning the basics.