XF 2.2 Error submitting sitemap to Bing

JoyFreak

Well-known member
Just had this error logged in the Admin CP. It only occurred once, earlier today. Any concerns or can be ignored?
Code:
Server error log
GuzzleHttp\Exception\ClientException: Error submitting sitemap to https://www.google.com/webmasters/tools/ping?sitemap=https%3A%2F%2Fwww.joyfreak.com%2Fsitemap.php: Client error: `GET https://www.google.com/webmasters/tools/ping?sitemap=https%3A%2F%2Fwww.joyfreak.com%2Fsitemap.php` resulted in a `429 Too Many Requests` response: <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> <html> <head><meta http-equiv="content-type" content="te (truncated...) src/vendor/guzzlehttp/guzzle/src/Exception/RequestException.php:113
Generated by: Unknown account Dec 13, 2021 at 8:22 AM
Stack trace
#0 src/vendor/guzzlehttp/guzzle/src/Middleware.php(66): GuzzleHttp\Exception\RequestException::create(Object(GuzzleHttp\Psr7\Request), Object(GuzzleHttp\Psr7\Response))
#1 src/vendor/guzzlehttp/promises/src/Promise.php(204): GuzzleHttp\Middleware::GuzzleHttp\{closure}(Object(GuzzleHttp\Psr7\Response))
#2 src/vendor/guzzlehttp/promises/src/Promise.php(153): GuzzleHttp\Promise\Promise::callHandler(1, Object(GuzzleHttp\Psr7\Response), NULL)
#3 src/vendor/guzzlehttp/promises/src/TaskQueue.php(48): GuzzleHttp\Promise\Promise::GuzzleHttp\Promise\{closure}()
#4 src/vendor/guzzlehttp/promises/src/Promise.php(248): GuzzleHttp\Promise\TaskQueue->run(true)
#5 src/vendor/guzzlehttp/promises/src/Promise.php(224): GuzzleHttp\Promise\Promise->invokeWaitFn()
#6 src/vendor/guzzlehttp/promises/src/Promise.php(269): GuzzleHttp\Promise\Promise->waitIfPending()
#7 src/vendor/guzzlehttp/promises/src/Promise.php(226): GuzzleHttp\Promise\Promise->invokeWaitList()
#8 src/vendor/guzzlehttp/promises/src/Promise.php(62): GuzzleHttp\Promise\Promise->waitIfPending()
#9 src/vendor/guzzlehttp/guzzle/src/Client.php(131): GuzzleHttp\Promise\Promise->wait()
#10 src/vendor/guzzlehttp/guzzle/src/Client.php(89): GuzzleHttp\Client->request('get', 'https://www.goo...', Array)
#11 src/XF/Sitemap/Builder.php(508): GuzzleHttp\Client->__call('get', Array)
#12 src/XF/Sitemap/Builder.php(432): XF\Sitemap\Builder->sendPing()
#13 src/XF/Sitemap/Builder.php(73): XF\Sitemap\Builder->completeBuild()
#14 src/XF/Job/Sitemap.php(27): XF\Sitemap\Builder->build(2.79395)
#15 src/XF/Job/Manager.php(260): XF\Job\Sitemap->run(8)
#16 src/XF/Job/Manager.php(202): XF\Job\Manager->runJobInternal(Array, 8)
#17 src/XF/Job/Manager.php(118): XF\Job\Manager->runJobEntry(Array, 8)
#18 src/XF/Admin/Controller/Tools.php(122): XF\Job\Manager->runByIds(Array, 8)
#19 src/XF/Mvc/Dispatcher.php(352): XF\Admin\Controller\Tools->actionRunJob(Object(XF\Mvc\ParameterBag))
#20 src/XF/Mvc/Dispatcher.php(259): XF\Mvc\Dispatcher->dispatchClass('XF:Tools', 'RunJob', Object(XF\Mvc\RouteMatch), Object(ThemeHouse\UserCriteria\XF\Admin\Controller\Tools), NULL)
#21 src/XF/Mvc/Dispatcher.php(115): XF\Mvc\Dispatcher->dispatchFromMatch(Object(XF\Mvc\RouteMatch), Object(ThemeHouse\UserCriteria\XF\Admin\Controller\Tools), NULL)
#22 src/XF/Mvc/Dispatcher.php(57): XF\Mvc\Dispatcher->dispatchLoop(Object(XF\Mvc\RouteMatch))
#23 src/XF/App.php(2351): XF\Mvc\Dispatcher->run()
#24 src/XF.php(517): XF\App->run()
#25 admin.php(13): XF::runApp('XF\\Admin\\App')
#26 {main}
Request state
array(4) {
  ["url"] => string(24) "/admin.php?tools/run-job"
  ["referrer"] => string(120) "https://www.joyfreak.com/admin.php?tools/run-job&only_id=104412&_xfRedirect=%2Fadmin.php%3Ftools%2Frebuild%26success%3D1"
  ["_GET"] => array(1) {
    ["tools/run-job"] => string(0) ""
  }
  ["_POST"] => array(3) {
    ["_xfRedirect"] => string(58) "https://www.joyfreak.com/admin.php?tools/rebuild&success=1"
    ["_xfToken"] => string(8) "********"
    ["only_ids"] => string(6) "104412"
  }
}
 
Solution
So to be clear this is an issue solely on the Bing end and can be safely ignored.

I don’t know how you go about reporting issues to Bing but it’s likely that enough people need to make them aware and hopefully that will prompt them to turn it off and on again.

Hopefully this isn't a planned closure of the sitemap ping endpoint. If it is, I can't see it documented anywhere...

It seems Bing are going all-in on their IndexNow protocol but I can't see them doing away with sitemaps just yet.

Does anyone actually have a Bing Webmaster Tools account? If so, please open a ticket or send them an email regarding this or please look for any further clues about what might be going on.

Cheers :)

Radio Gunk

Member
If you are using Cloudlare there is an article about IndexNow
I just enabled that, so lets see how it integrates with Xenforo now....
 

craigForo

Active member
Bing might have resolved this? I was using the alternate link without issue, and just yesterday got the error message. I reverted back to the original URL without any error messages, yet.
 
Last edited:

victorjqv

Member
I noticed this too but, technically, that's the old URL. Presumably it may be shutdown at some point.

The ping URLs are customisable in your sitemap options so as a workaround you can replace the Bing one with:

Code:
https://bing.com/webmaster/ping.aspx?sitemap={$url}

...but if the current one starts working I'd recommend putting that one back.
thanks
 
Top