How to install XenForo locally to your PC using XAMPP

How to install XenForo locally to your PC using XAMPP

Deceptive

Active member
No idea what's causing that, I have jo issues with debug mode.

Check the error log for details.
I did a fresh install of xampp. I sometimes get the error in the image below. I haven't touched the folder permissions.

I got the below error when trying to install NodesAsTabs.
 

Brogan

XenForo moderator
Staff member
You would need to contact the add-on author.

I have no problem installing any add-on.
 

Deceptive

Active member
You would need to contact the add-on author.

I have no problem installing any add-on.
Okay.

The thing is(I have noticed it with a couple of add-ons now) when I try to install an add-on(sometimes it works) I get an error(when trying to install it on xampp), however when I install it on the live site it works just fine with no issues. So I'm currently lead to believe the problem is related to xampp.
 

Brogan

XenForo moderator
Staff member
I didn't create Xampp, I just wrote a guide on how to install it.

If you are having problems with it then you should probably post on the Xampp support forum.
 

ibaker

Well-known member
I downloaded xampp and went to http://localhost/security/xamppsecurity.php and the page looks like this:



I haven't edited or deleted anything.
The way to fix this is open the file C:\xampp\security\htdocs
and replace any contents in there with the language abbreviation of your choosing such as for English just enter en
or for other abbreviations have a look in the C:\xampp\security\htdocs\lang folder for them
 

Deceptive

Active member
The way to fix this is open the file C:\xampp\security\htdocs
and replace any contents in there with the language abbreviation of your choosing such as for English just enter en
or for other abbreviations have a look in the C:\xampp\security\htdocs\lang folder for them
Thank you!

The only other problem I have is that files aren't readable and I read that on Windows you don't need to set permissions.

But, thanks for your reply.
 

rafass

Well-known member
I'm getting this problem trying to install Xenforo locally with xampp:
Configuration Builder
The configuration information you entered is valid.
Save Configuration
Please save the configuration using the button above and upload it to /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/foro/library/config.php. Once this is completed, use the button below to continue.
-->I did it, but after click in continue I got this error:
Code:
Warning: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'require(/Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/foro/library/config.php): failed to open stream: Permission denied' in /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/foro/library/XenForo/Application.php:616 Stack trace: #0 /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/foro/library/XenForo/Application.php(616): XenForo_Application->handlePhpError(2, 'require(/Applic...', '/Applications/X...', 616, Array) #1 /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/foro/library/XenForo/Application.php(616): XenForo_Application->loadConfig() #2 /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/foro/library/XenForo/Application.php(265): XenForo_Application->loadConfig() #3 /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/foro/library/XenForo/Install/Controller/Abstract.php(10): XenForo_Application->loadDefaultData() #4 /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/foro/library/XenForo/Controller.php(304): XenForo_Install_Controller_Abstract->_preDispatchFirst('Step1b') #5 /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/foro/library/XenForo/Fr in /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/foro/library/XenForo/Application.php on line 616

Fatal error: XenForo_Application::loadConfig(): Failed opening required '/Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/foro/library/config.php' (include_path='/Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/foro/library:.:.:/Applications/XAMPP/xamppfiles/lib/php') in /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/foro/library/XenForo/Application.php on line 616
Any idea? thanks!
 

Brad Padgett

Well-known member
Hey @Brogan I'm having some trouble with this.

I successfully installed Xenforo on XAMPP. I'm using it to create themes.

But the issue I'm running into is it won't come up when directing myself to the page. After clearing my cache and using a different browser I was able to get it to show up but then the css was missing and the admincp still wouldn't come up itself.

This is a caching issue but I can't understand why this would happen. Do you have any work-arounds or ideas on how I could fix it?

I tried installing 1.5.7

Thanks.
 

Alfa1

Well-known member
XAMPP has changed and /xampp/security/ no longer exists. Therefore the following part of the tutorial is no longer correct:
Set up security
Click on the Apache service Admin button on the XAMPP Control Panel
Click Security
Click, or browse to http://localhost/security/xamppsecurity.php
Set the password for the MySQL section
Password: root (choose your own password)
Set the password for XAMPP directory protection
User: root (choose your own user name)
Password: root (choose your own password)
Restart the MySQL service
There is something to be said to use a RAMDISK for XAMPP as that is much faster and is useful for doing an XF import. In such case XAMPP will not be installed on C: drive.
 

Digital Doctor

Well-known member
XAMPP has changed and /xampp/security/ no longer exists.
Set the password for the MySQL section
- but this should still be done, right ?

via this method ?
1520468904169.png

to set the MySQL password ... I used this method.

https://veerasundar.com/blog/2009/01/how-to-change-the-root-password-for-mysql-in-xampp/

user: root
password: thepasswordiPicked

other resources:
(1) https://xfpoint.com/tutorials/localhost-xenforo/

(2)
Build forum with xenforo: Install on localhost

Edit: I am able to access my local xenforo install via the localip of the PC: 192.X.X.X/community
 
Last edited:

Ranger375

Well-known member
Set the password for the MySQL section
- but this should still be done, right ?

via this method ?
View attachment 170658

to set the MySQL password ... I used this method.

https://veerasundar.com/blog/2009/01/how-to-change-the-root-password-for-mysql-in-xampp/

user: root
password: thepasswordiPicked

other resources:
(1) https://xfpoint.com/tutorials/localhost-xenforo/

(2)
Build forum with xenforo: Install on localhost

Edit: I am able to access my local xenforo install via the localip of the PC: 192.X.X.X/community
Thanks, I followed the instructions in your link (https://xfpoint.com/tutorials/localhost-xenforo/ ) and I got it working!
 
Top