XF 2.2 "503 5.5.1 Error: nested MAIL command" and "554 5.5.1 Error: no valid recipients" / local smtp

ehd

Well-known member
Hi, similar to this one: https://xenforo.com/community/threads/503-5-5-1-error-nested-mail-command-from-smtp-server.166213/ I keep getting this daily since the upgrade to 2.2 running the latest version.
The email-addresses (which I changed to example.com) seem to be all right.

What could cause this? Running no external mail-services.

Thanks alot!



Swift_TransportException: Email to xxx@example.com failed: Expected response code 250 but got code "503", with message "503 5.5.1 Error: nested MAIL command " src/vendor/swiftmailer/swiftmailer/lib/classes/Swift/Transport/AbstractSmtpTransport.php:457

Stack-Trace
#0 src/vendor/swiftmailer/swiftmailer/lib/classes/Swift/Transport/AbstractSmtpTransport.php(341): Swift_Transport_AbstractSmtpTransport->assertResponseCode('503 5.5.1 Error...', Array)
#1 src/vendor/swiftmailer/swiftmailer/lib/classes/Swift/Transport/EsmtpTransport.php(305): Swift_Transport_AbstractSmtpTransport->executeCommand('MAIL FROM:<boun...', Array, Array, false, NULL)
#2 src/vendor/swiftmailer/swiftmailer/lib/classes/Swift/Transport/AbstractSmtpTransport.php(390): Swift_Transport_EsmtpTransport->executeCommand('DATA
', Array, Array)
#3 src/vendor/swiftmailer/swiftmailer/lib/classes/Swift/Transport/AbstractSmtpTransport.php(497): Swift_Transport_AbstractSmtpTransport->doDataCommand(Array)
#4 src/vendor/swiftmailer/swiftmailer/lib/classes/Swift/Transport/AbstractSmtpTransport.php(516): Swift_Transport_AbstractSmtpTransport->doMailTransaction(Object(Swift_Message), 'bounce@xxx', Array, Array)
#5 src/vendor/swiftmailer/swiftmailer/lib/classes/Swift/Transport/AbstractSmtpTransport.php(206): Swift_Transport_AbstractSmtpTransport->sendTo(Object(Swift_Message), 'bounce@xxx', Array, Array)
#6 src/XF/Mail/Mailer.php(304): Swift_Transport_AbstractSmtpTransport->send(Object(Swift_Message), Array)
#7 src/XF/Mail/Queue.php(138): XF\Mail\Mailer->send(Object(Swift_Message), Object(Swift_SmtpTransport), Array)
#8 src/XF/Job/MailQueue.php(12): XF\Mail\Queue->run(G)
#9 src/XF/Job/Manager.php(258): XF\Job\MailQueue->run(G)
#10 src/XF/Job/Manager.php(200): XF\Job\Manager->runJobInternal(Array, G)
#11 src/XF/Job/Manager.php(84): XF\Job\Manager->runJobEntry(Array, G)
#12 job.php(43): XF\Job\Manager->runQueue(false, 8)
#13 {main}

Status

array(4) {
["url"] => string(14) "/forum/job.php"
["referrer"] => string(83) "https://www.example.com/forum/threads/thread-title.12345678/page-3"
["_GET"] => array(0) {
}
["_POST"] => array(0) {
}
}





and




Swift_TransportException: Email to xxx@example.com failed: Expected response code 354 but got code "554", with message "554 5.5.1 Error: no valid recipients " src/vendor/swiftmailer/swiftmailer/lib/classes/Swift/Transport/AbstractSmtpTransport.php:457


Stack-Trace
#0 src/vendor/swiftmailer/swiftmailer/lib/classes/Swift/Transport/AbstractSmtpTransport.php(341): Swift_Transport_AbstractSmtpTransport->assertResponseCode('554 5.5.1 Error...', Array)
#1 src/vendor/swiftmailer/swiftmailer/lib/classes/Swift/Transport/EsmtpTransport.php(305): Swift_Transport_AbstractSmtpTransport->executeCommand('DATA
', Array, Array, false, NULL)
#2 src/vendor/swiftmailer/swiftmailer/lib/classes/Swift/Transport/AbstractSmtpTransport.php(390): Swift_Transport_EsmtpTransport->executeCommand('DATA
', Array, Array)
#3 src/vendor/swiftmailer/swiftmailer/lib/classes/Swift/Transport/AbstractSmtpTransport.php(497): Swift_Transport_AbstractSmtpTransport->doDataCommand(Array)
#4 src/vendor/swiftmailer/swiftmailer/lib/classes/Swift/Transport/AbstractSmtpTransport.php(516): Swift_Transport_AbstractSmtpTransport->doMailTransaction(Object(Swift_Message), 'bounce@example.com', Array, Array)
#5 src/vendor/swiftmailer/swiftmailer/lib/classes/Swift/Transport/AbstractSmtpTransport.php(206): Swift_Transport_AbstractSmtpTransport->sendTo(Object(Swift_Message), 'bounce@example.com', Array, Array)
#6 src/XF/Mail/Mailer.php(304): Swift_Transport_AbstractSmtpTransport->send(Object(Swift_Message), Array)
#7 src/XF/Mail/Queue.php(138): XF\Mail\Mailer->send(Object(Swift_Message), Object(Swift_SmtpTransport), Array)
#8 src/XF/Job/MailQueue.php(12): XF\Mail\Queue->run(G)
#9 src/XF/Job/Manager.php(258): XF\Job\MailQueue->run(G)
#10 src/XF/Job/Manager.php(200): XF\Job\Manager->runJobInternal(Array, G)
#11 src/XF/Job/Manager.php(84): XF\Job\Manager->runJobEntry(Array, G)
#12 job.php(43): XF\Job\Manager->runQueue(false, 8)
#13 {main}

Status
array(4) {
["url"] => string(14) "/forum/job.php"
["referrer"] => string(68) "https://www.example.com/forum/whats-new/posts/3230752/page-2"
["_GET"] => array(0) {
}
["_POST"] => array(0) {
}
}
 

Mike

XenForo developer
Staff member
As it stands, ignore it unless it's happening quite a lot. I'm not clear if this is a bug in the mail sending library we use with the specific response of your SMTP server.

If you are getting it regularly, please let us know.
 
Top