1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

XF 1.5 High Load with Xenforo 1.5

Discussion in 'Troubleshooting and Problems' started by dash, Sep 7, 2015.

  1. dash

    dash Member

    I upgraded from 1.4 to 1.5 about a week and a half ago and have been experiencing much higher load now causing the site to slow down or the server crashes. Lost a few days of posts due to one of the crashes since my hosting provider had to revert back to a backup copy of the database.

    When running top, php processes consume a lot of CPU. This was not a problem before.

    I am getting the following server errors in Xenforo now on a regular basis.

    Code:
    Zend_Db_Statement_Mysqli_Exception: Mysqli statement execute error : Lock wait timeout exceeded; try restarting transaction - library/Zend/Db/Statement/Mysqli.php:214
    Generated By: Unknown Account, 19 minutes ago
    Stack Trace
    
    #0 /home/dc/public_html/forum/library/Zend/Db/Statement.php(297): Zend_Db_Statement_Mysqli->_execute(Array)
    #1 /home/dc/public_html/forum/library/Zend/Db/Adapter/Abstract.php(479): Zend_Db_Statement->execute(Array)
    #2 /home/dc/public_html/forum/library/XenForo/Model/DataRegistry.php(164): Zend_Db_Adapter_Abstract->query('\r\n\t\t\tINSERT INT...', Array)
    #3 /home/dc/public_html/forum/library/XenForo/Model/Option.php(749): XenForo_Model_DataRegistry->set('options', Array)
    #4 /home/dc/public_html/forum/library/XenForo/Model/Option.php(575): XenForo_Model_Option->rebuildOptionCache()
    #5 /home/dc/public_html/forum/library/Tapatalk/EventListener/Hook.php(57): XenForo_Model_Option->updateOptions(Array)
    #6 [internal function]: Tapatalk_EventListener_Hook::templateHook('page_container_...', '\n\t<meta charset...', Array, Object(XenForo_Template_Public))
    #7 /home/dc/public_html/forum/library/XenForo/CodeEvent.php(58): call_user_func_array(Array, Array)
    #8 /home/dc/public_html/forum/library/XenForo/Template/Abstract.php(285): XenForo_CodeEvent::fire('template_hook', Array, 'page_container_...')
    #9 /home/dc/public_html/forum/library/XenForo/Template/Abstract.php(265) : eval()'d code(120): XenForo_Template_Abstract->callTemplateHook('page_container_...', '\n\t<meta charset...', Array)
    #10 /home/dc/public_html/forum/library/XenForo/Template/Abstract.php(265): eval()
    #11 /home/dc/public_html/forum/library/XenForo/Template/Abstract.php(191): XenForo_Template_Abstract->_renderInternal('$__output = '';...', Array)
    #12 /home/dc/public_html/forum/library/XenForo/Template/Public.php(110): XenForo_Template_Abstract->render()
    #13 /home/dc/public_html/forum/library/XenForo/ViewRenderer/HtmlPublic.php(139): XenForo_Template_Public->render()
    #14 /home/dc/public_html/forum/library/XenForo/FrontController.php(633): XenForo_ViewRenderer_HtmlPublic->renderContainer(Object(XenForo_Template_Public), Array)
    #15 /home/dc/public_html/forum/library/XenForo/FrontController.php(158): XenForo_FrontController->renderView(Object(XenForo_ControllerResponse_View), Object(XenForo_ViewRenderer_HtmlPublic), Array)
    #16 /home/dc/public_html/forum/index.php(13): XenForo_FrontController->run()
    #17 {main}
    
    Request State
    My hosting provider installed nginx as reverse proxy but this hasn't helped. Any way to diagnose the problem?

    The wordpress part of the site is working fine and responds fast (when server is not overloaded). Xenforo is sluggish all the time now.

    Thank you
     
    Last edited: Sep 7, 2015
  2. thedude

    thedude Well-Known Member

    Based on your error log, try disabling the Tapatalk add-on and see if the problem persists
     
    Xon likes this.

Share This Page